Inredning

Vi har vänt oss själva ryggen

Åter i vardagen. Tur man är egen företagare och kan bestämma sina egna arbetstider. Idag vaknade jag strax efter klockan 12 … självklart vaknade jag också tidigare. 05.15 klev vi upp i morse. Efter en natt av oro då reptilhjärnan ropat lejon minst en gång i kvarten, natten igenom.
Min dotter är min skatt. Jag gör allt för henne. I perioder sover vi dåligt. Eftersom vi båda är högsensitiva avgör intrycken under dagen till stor del hur natten ska bli. Motgångar under dagen skapar obalans okontrollerade utbrott eller reaktioner som är omöjliga att förutspå.

Sen några dagar har vi en ny rutin med kvällsmassage tack vare en speciell olja blandad just för henne. Hon älskar den och dess dofter har en underbar påverkan på hur hon sover. Dessutom har jag beställt ett tyngdtäcke från Cura of Sweden. Och vilken dröm! Täcket innehåller kiselsand som gör att det ”håller om” henne när hon sover. Tack vare det har hon snart i en vecka sovit gott helt för sig själv. Dvs jag behöver inte hålla om henne och vara tryggheten under natten. En seger för oss båda, som nu kan sova klart bättre.

Dotterns underbara Cura Pearl täcke

Rubriken då – ”vi har vänt oss själva ryggen” hur hänger den ihop med detta? Jo, jag är helt övertygad om att vårt mående, min utmattning och dotterns oro, otrygghet grundar sig i hur vi (människor) INTE tar hand om oss själva och vår planet, vårt ursprung. Jag är som trollbunden av Malena Ermans bok Scener ur Hjärtat. Och här kommer meningen som idag inspirerade till detta blogginlägg:

” … utbrända människor på en utbränd planet där väder, vind och vardag ökar i styrka för varje dag. … olika symptom på exakt samma sjukdom: en planetär kris som uppstått för att vi har vänt varandra ryggen. Vi har vänt naturen ryggen. Vi har vänt oss själva ryggen …”

I somras när bränderna rasade som värst runt om i vårt fina land besökte vi Ljusdal. Att se bränderna på nära håll. Att läsa i sociala medier om hur vänner och kollegor kämpar för att skydda och rädda sina hem och vår natur. Att ta hand om medmänniskor som evakuerats eller mist sina hem.

Det är en väckarklocka, visst är det? Eller låter vi det rinna av oss så fort vi stänger mobilen eller datorn? Malena skriver i boken om översvämningar, skyfall och naturkatastrofer som är sjukt mycket värre än våra i Sverige, men som vi skyddas från av närhetsprincipen. Något jag känner igen från min tid som analytiker på aftonbladet.se. Ju närmare en nyhet är desto mer påverkas man och vill läsa om det. Ju längre bort, desto vanligare att man avskärmar sig och blundar.

Brunnen skog mot natthimmel unsplash.com


Men vi bor på samma planet! Vad som sker på andra sidan av vårt runda klot påverkar även oss. Allt hänger samman och allt påverkar allt … vi kan inte blunda, det är bråttom. Jag är så sjukt imponerad av Greta som höjer sin röst och kämpar för att väcka oss alla, de vuxna som beslutar om allas vår framtid. Hon gör mig stolt och ger mig kraft att gå vidare med mitt kall och göra världen till en bättre plats genom de talanger jag fått.

Jag vet inte om ni minns, men sommaren 2014 var en väldigt het sommar i Sverige. En sommar som för mig var en klar naturkatastrof. Vi hade över trettio grader varmt i flera veckor. Badstränderna var fullsatta vilket gjorde att parkeringskaos rådde.

En dag stod jag och min då fyraåriga dotter och tittade på regnet när blixten slog ner väldigt nära oss. Hon blev livrädd (och jag likaså). I rollen som trygg vuxen tröstade jag och förklarade att det inte var farligt (men inners inne var jag lika liten och rädd). På nätterna drömde jag om bränder som orsakats av blixtnedslag. Jag drabbades av panikångest och maktlöshet i tanken att jag hade ansvar för hennes liv … jag var hennes enda trygga punkt. Hennes liv var mitt ansvar då hennes pappa jobbade på annan ort.

Åskväder, unsplash.com

Efter omkring tre veckor av denna panikångest nattetid och dagar då jag jobbade för minst två … sa kroppen till slut stopp. Väggen var nådd och jag blev sängliggande i tre veckor, sjukskriven i nästan ett år. Jag kämpar fortfarande med att intala mig själv att åskan och blixten inte är farliga, men hur vet vi det … i den klimatkris vi orsakat.

För mig blev utmattningen ett återuppvaknande. Den lilla flickan i mig, som anpassat sig genom alla år, kom plötsligt ihåg vem jag faktiskt är. Sen dess har resan mot mitt nya liv, mot mitt kall varit relativt rak. Idag hjälper jag mammor att hitta tillbaks till sig själva, och sina drömmar, genom rensa i röran och inredning. Det är magiskt att se denna utveckling och den lycka det medför. Jag är galet tacksam att få göra detta!

Med kärlek, Linda Lii

Selfie, Linda Lii
Annonser

45 reaktioner till “Vi har vänt oss själva ryggen”

 1. Känner igen mig i så mycket du skriver. Ibland får jag skov av mitt posttraumatiska stressyndrom ihop med vardagsbekymmer, sjukdomar och ADHD. Så fint att ni ändå hittat några lösningar som gör vardagen lite enklare. Stor kram till er ❤️

  Gilla

 2. Jag tror att jag har tittat på sån täcken till min son. Han hade mycket nattskräck förra året och då var jag så desperat 🙈 nu har det inte hade på länge. Skönt att täcket funkar bra

  Gilla

 3. Mysigt rutin med lite avslappnande massage innan sängången och skönt att täcket ger effekt så hon sover gott 🙂 Och ja vi måste vara mer rädd om oss själv och vår planet.

  Gilla

 4. Jag kan hämta ut ett tyngd täcke om jag vill för att prova få sova bättre. Det är så läskigt att se blixten slå ner. Det händer ofta på landet hos mina föräldrar. Jag blir lika skraj varje gång och gömmer mig i deras husbil när det händer.

  Gilla

 5. Intressanta tolkningar och sammanflätningar av två saker som ligger nära tillhands. Jag minns när läkaren sa till mig som utmattad 2016 att de flesta hittar tillbaka till naturen, det finns en viss sanning bakom den saken. Som det där med att jag längtar efter lugnet i husvagnen numera varje sommar. Att vara utan rinnande vatten och toalett och behöva gå för att göra sådant. Att inte ha mer en ett litet kylskåp att förhålla mig till. Att tvättmaskinen inte blir full och att diska för hand. Det är som att man behöver det där komma tillbaka till vad vi är gjorda för, naturen.

  Gilla

 6. Du skriver fantastiskt bra!!

  Mina söner har ADHD och ena har även atypisk autism och de sover väldigt oroligt om nätterna. De fick tyngdtäcken från HAB och det är
  Verkligen super bra!!! Tog lite tid för dem att vänja sig men sen blev det bara bättre och bättre!

  Ha en fin kväll,

  Kram kram

  Gilla

  1. Tack ❤️ så glad jag blir! Ja vi har kämpar i många år men bara lyckats få prova bolltäcke och det var mer skrattretande än effektivt. Nu har vården inte svarat på så länge så jag fick ta saken i egna händer för att själv klara mig denna gång … och så hjärtligt glad hur det förbättrat för oss båda ❤️❤️❤️

   Gilla

 7. När bränderna härjade i somras i Ljusdal följande jag mycket, pga att jag bor inte många mil därifrån. Men sen så blev det som med med alla andra nyheter som det skrivs mycket om i flera veckor, jag slutade läsa och lyssna om det. Inte för att inte brydde mig, utan för att jag inte klarade av att ta emot mer information om det.

  Gilla

  1. Vet precis hur du menar. Efter 12 år i mediebranschen har man konsumerat mycket sorgligt och deprimerande. Jag måste skärma av mig för att inte bryta ihop … det betyder ju inte att man inte bryr sig, precis som du säger ❤

   Gilla

 8. Har haft kedjetäcke och måste säga att det är väldigt skönt , hade nog inte ett likadant som henne dock. Bra att det funkar för sömnen är ju såå viktig!

  Gilla

 9. Men så bra med ett eget tygndtäcke som gör att hon sover bra. Skulle så gärna vilja ha ett till grabben som har så svårt att sova. Ska kika lite.
  Det var så läskigt det här med bränderna i somras. Hur lätt hade det inte varit att samma katastrofer hände närmre mig. Minns hur lycklig jag blev när regnet äntligen kom.

  Gilla

 10. Jag minns det året också när det var sådär varmt och förra året var också ett väldigt varmt år, tror absolut att vi måste tänka på vad vi gör med planeten och jorden trots att vi bor i sverige 🙂

  Gilla

 11. Va skönt att ni hittat sätt som hjälper, kedjetäcke har jag tänkt skaffa faktiskt då jag har ADHD & alltid haft stora problem med sömnen. Så himla bra du skriver förresten!

  Gilla

 12. Logan sover otroligt oroligt, tror att det är närheten han behöver för han sov brevud mig r vi sov över hos mina föräldrar i helgen och sov för en gång skull men samtidigt så känns det som så du beskriver det med intryck mm som det kan vara något sådant med.

  Gilla

 13. Så himla viktigt inlägg! Du ger mig verkligen en funderare. Även om jag gör allt jag kan, äter veg, källsorterar, har inte så varmt i lägenheten, åker kollektivt, osv, så är det så svårt! Jag är en av dem som stänger av så fort jag stänger ner datorn, men annars skulle jag inte kunna tänka på nått annat tror jag?? Tänkvärt. Tack för en ögonöppnare!<3

  Gilla

 14. Så skönt med kvällsmassage, det gav jag mina barn med när de var små. Du har så rätt i mycket av det du skriver. Tycker det är bra att du får oss att tänka till, att du leder oss rätt 👍

  Gilla

 15. Jag själv längtar tillbaka till ”landet/skogen” där jag hör hemma, känns det som. Ja, jag är skärmberoende och jag stressar på tok för mycket.. Men just att jag vet att jag ska till ”min by” i sommar.. Där det är snabba duschar som gäller, knappt mobiltäckning.. Gå några kilometer för att komma till badstranden, men ändå vara mitt ute i ingenstans.. WOW, jag längtar! Det är detta som gör att jag just nu kan hålla mitt tempo med att jobba när jag blir inringd (drygt 50% hittills i februari bara) och så studier på heltid + familjen..

  Gilla

  1. Fantastiskt och att du är medveten om det är viktigt. Kan du på något vis återskapa den känslan även i vardagen? Små stunder att hamna i den frihetskänslan genom artbestäms en plats eller koppla ner en kväll i veckan?

   Gilla

 16. Skönt ni har hittat ett sätt som fungerar och jsg måste hålla med om stt vi människor har blivit sämre på stt ta hand om oss själva. Idag är det en väldigt stressig vardag och det är massa annat som ska hinnas med.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s